Belgium

WHO-toparts Ryan: "Europa moet coronavirus nu versneld aanpakken"

Op de persconferentie van de Wereldgezondheidsorganisatie in Genève heeft een van de topfiguren, de Ierse arts Mike Ryan, Europa opgeroepen om dringend werd te maken van een gecoördineerde aanpak van de coronacrisis. Vooral contactopsporing blijft hier ver achter, waarschuwt dokter Ryan.

Mike Ryan is het hoofd van de afdeling Noodgevallen van de WHO en is een van de vaste topfiguren bij de persconferenties van de organisatie in Genève. 

Het gebrek aan contactopsporing kan de ziekte in het donker drijven

Ryan -zelf een Europeaan- was niet mals voor de situatie in Europa. Dat continent levert nu 46 procent van alle besmettingen en bijna een derde van de dodelijke slachtoffers van het virus. "We lopen hier ver achterop bij het virus en om dat om te keren, is een gevoelige versnelling nodig", aldus dokter Ryan.

Toch is niet alles slecht: de capaciteit om zieken op te vangen in Europese ziekenhuizen is fors verhoogd en het aantal dodelijke gevallen is relatief "erg, erg klein", aldus de WHO-topman. Veel Europese landen kijken nu aan tegen een mogelijk tweede lockdown en dat is "niet een situatie waarin we ons willen bevinden", aldus Ryan.

WHO-voorzitter Tedros Adhanom Ghebreyesus begrijpt dan weer niet dat Mark Meadows, de stafchef van het Witte Huis in de VS, eerder gezegd heeft dat "we de pandemie niet gaan controleren, maar wel vaccins, behandelingen en dergelijk". Die controle opgeven, is erg gevaarlijk, waarschuwde Tedros de Amerikaanse overheid. De uitspraken van Meadows hebben overigens forse kritiek in eigen land opgeleverd, vooral dan ook bij de Democratische presidentskandidaat Joe Biden die het opneemt tegen de Republikeinse president Donald Trump. 

Football news:

Real begon met Alaves: stomme hand Nacho en wild pass Courtois-opnieuw verslaan
20 patronen van tijden van de Tweede Wereldoorlog gevonden op basis van de Roma
Zidane Ob 1:2 met Alaves: de start van de wedstrijd is de slechtste voor Real Madrid in het seizoen. We hebben geen stabiliteit over de 7 overwinningen van de club in 14 wedstrijden van het seizoen in alle competities.Ik heb hier geen verklaring voor. Vandaag wisselden we goede periodes af met slechte. Wanneer de tegenstander scoort in de derde minuut, wordt alles erg moeilijk. Dit is onze huidige realiteit
Een duidelijke straf! Oh, mijn God. Ramos en Carvajal op de val van Hazard in de wedstrijd met Alaves
Marcelo werd aan het haar getrokken, het was nodig om een 11-meter schot te plaatsen. Er was geen straf op Hazard
Favre Pro 1:2 met Keulen: ze zaten in de verdediging en Borussia had te veel haast. Er waren weinig kansen dat de coach van Borussia Dortmund Lucien Favre de wedstrijd tegen Keulen goed organiseerde. Ze deden de verdediging en deden het goed. We waren een beetje ongeduldig en soms te snel om te handelen
Real Madrid gaf toe na een fout van Courtois op een pas. Forward Alaves scoorde in een leeg net (Real Madrid keeper Thibaut Courtois maakte een productieve fout in de La Liga wedstrijd met Alaves) de Belg probeerde onder druk van forward Lucas Perez zijn partners in het midden van het veld een pas te geven. De bal werd onderschept door Alaves striker Joselu, die in een leeg net scoorde