Belgium

Zware explosies in Libanese hoofdstad Beiroet: zeker 50 doden en 2.700 gewonden, oorzaak te zoeken in opslag van kunstmest

Bij twee ontzettend zware ontploffingen in Beiroet, de hoofdstad van Libanon, zijn zeker 50 doden en zo'n 2.700 gewonden gevallen. De oorzaak is te zoeken in een havengebouw waar een grote hoeveelheid kunstmest lag opgeslagen. Ook de Belgische ambassade werd geraakt door de explosies. Daarbij zijn twee medewerkers en twee familieleden lichtgewond geraakt. 

OPROEP
Ben je in Beiroet en wil je (in video) getuigen over de explosie, laat het ons weten via oproep@vrtnws.be. Vermeld ook je telefoonnummer, zodat we contact kunnen opnemen.

Beiroet werd afgelopen avond eerst opgeschrikt door een grote explosie in de haven.  Ooggetuigen begonnen de brand te filmen, waarna er een veel krachtigere explosie volgt.  Op beelden is te zien hoe zich een paddenstoelwolk vormde, wat duidt op een enorme kracht.

Ooggetuigen werden door de kracht van de tweede explosie op de grond gegooid en hebben het over "een aardbeving" of zelfs "het effect van een atoombom".  Het is alleszins de zwaarste ontploffing die Beiroet de voorbije jaren heeft getroffen. 

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal", met de eerste beelden van de explosies: (Lees verder onder de video)

De schade is enorm, op menselijk en materieel vlak. Minister van Volksgezondheid Hassan Hamad heeft het over zeker 50 doden en 2.700 gewonden.

Grote delen van de haven liggen in puin. In de verre omgeving zijn auto's door de kracht van de tweede ontploffing omver geblazen. De omgeving is afgezet door politie en leger en die laten enkel de hulpdiensten toe. 

AFP or licensors

Niet alleen in de haven, maar ook in het stadscentrum zijn er erg veel gewonden gevallen. Huizen raakten beschadigd, ramen en deuren weggeblazen. Brokstukken en rondvliegend glas maakten veel slachtoffers.

Volgens Georges Kettaneh, het hoofd van het Rode Kruis, zijn er honderden slachtoffers naar de ziekenhuizen gebracht, zowel gewonden als doden. Anderen zitten nog vast in en onder het puin.

Oorzaak?

De ontploffingen vonden plaats in een havengebouw waar ontvlambare en explosieve materialen  lagen opgeslagen. Dat meldt president Michel Aoun op Twitter. Volgens de president lag er zo'n 2.750 ton ammoniumnitraat opgeslagen. Dat is een kunstmeststof die heel explosief kan zijn. 

Een hoge veiligheidsverantwoordelijke, Abbas Ibrahim, zegt dat de stoffen er al jarenlang opgeslagen lagen nadat ze eerder in beslag waren genomen. Hij had het op televisie over "een ongeval". Er zijn op dit ogenblik dus geen aanwijzingen voor een aanslag. 

Nationale rouw

De Libanese premier Hassan Diab heeft voor morgen, woensdag, een dag van nationale rouw afgekondigd. President Michel Aoun heeft de Hoge Raad van Defensie voor een spoedvergadering bijeengeroepen.

Veiligheidstroepen hebben het zwaar beschadigde havengebied afgezet en het Rode Kruis is met meer dan 30 teams ter plaatse. Ook het Libanese leger brengt gewonden naar nabijgelegen ziekenhuizen.

De Verenigde Staten hebben al aangekondigd dat ze de situatie van nabij volgen, en dat hulp wordt aangeboden als dat nodig mocht zijn. Ook Frankrijk, Groot-Brittannië en Israël hebben al hulp aangeboden. 

Belgische ambassade geraakt

Door de explosie is ook het gebouw van de Belgische ambassade geraakt. Er is wat materiële schade. Woordvoerder Karl Lagatie van Buitenlandse Zaken zegt dat twee medewerkers en twee familieleden lichtgewond zijn geraakt, mogelijk door rondvliegende scherven.

Alle Belgen in het gebied hebben ook een sms gekregen, tot nu toe zijn er geen meldingen binnengelopen van landgenoten die zwaargewond zouden zijn. 

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Football news:

Liverpool koopt Jota voor 41 miljoen pond. Wolverhampton zal tot 13,5 miljoen betalen voor Hoover
8 is Bavaria ' s favoriete nummer. Nu versloeg ze Schalke: Gnabry scoorde een hattrick, Sane scoorde 1 + 2, Lewandowski kwam met een hulp van rabona
Liverpool tekende een vijfjarig contract bij Jota. Het transferbedrag zou 43 miljoen euro kunnen zijn. Wolverhampton middenvelder Diogo Jota is dicht bij een verhuizing naar Liverpool. Volgens journalist Fabrizio Romano heeft de club van Merseyside een contract gesloten met Jorge Mendes, de 23-jarige Portugese agent. (') Jota is bereid de overeenkomst tot juni 2025 te ondertekenen. Er zijn momenteel onderhandelingen gaande tussen Liverpool en Wolverhampton. Het transferbedrag kan ongeveer 43 miljoen euro bedragen. Jota scoorde 7 goals en 2 goals in 34 Premier League wedstrijden vorig seizoen. Hier kunt u de statistieken van de speler bekijken
Ik verliet alles en ging naar de andere kant van de wereld voor mijn favoriete team. Het hartverwarmende verhaal van een Noorse fan die verliefd is op Santos
Lewandowski scoorde in de 1ste ronde van de Bundesliga in 7 seizoenen en herhaalde het record
Gnabry scoorde een hattrick tegen Schalke
Lewandowski scoorde voor Schalke in hun 10e Bundesliga wedstrijd op een Rij. In de eerste ronde van de Bundesliga scoorde Robert Lewandowski met Schalke