Belgium

Zware ontploffing met mogelijk 27 doden en 2.500 gewonden in de Libanese hoofdstad Beiroet

Vanavond zijn er in Beiroet twee zware ontploffingen geweest in de haven. De oorzaak blijft onbekend, mogelijk is het een ongeluk. Volgens de overheid zijn er al 27 doden geteld en 2.500 gewonden. Toch wordt ook een aanslag nog niet uitgesloten. Libanon zit in een zware economische crisis en er is een uitspraak op til in de rechtszaak over de moord op ex-premier Rafiq Hariri.

OPROEP

Ben je in Beiroet en wil je (in video) getuigen over de explosie, laat het ons weten via oproep@vrtnws.be. Vermeld ook je telefoonnummer, zodat we contact kunnen opnemen.

De ontploffingen waren volgens getuigen erg zwaar. In een ruime omgeving, ook in het centrum van de stad, zijn huizen en auto's beschadigd. Minister van Volksgezondheid Hassan Hamad heeft het over zeker 27 doden en zelfs 2.500 gewonden. Het is nog niet duidelijk wat de oorzaak is, maar de tweede en meest krachtige ontploffing leidde tot een paddenstoelwolk, wat duidt op een enorme kracht. 

Grote delen van de haven lijken in puin te liggen. In de verre omgeving zijn auto's zijn door de kracht van de tweede ontploffing omver geblazen. Ooggetuigen zijn op de grond gegooid en hebben het over "een aardbeving" of zelfs "het effect van een atoombom".  Het is de zwaarste ontploffing die Beiroet de voorbije jaren heeft getroffen. 

Bekijk hieronder de eerste beelden van de explosie, lees voort onder de video:

Honderden gewonden zijn overgebracht naar ziekenhuizen, anderen zitten nog vast in het puin

Niet alleen in de haven, maar ook in de stad zijn er erg veel gewonden gevallen. Huizen raakten beschadigd, ramen en deuren weggeblazen. Brokstukken en rondvliegend glas maakten veel slachtoffers. Volgens Georges Kettaneh, het hoofd van het Rode Kruis, zijn er honderden slachtoffers naar de ziekenhuizen gebracht, zowel gewonden als doden. Anderen zitten nog vast in het puin.

In de haven is een erg grote ravage aangericht. De omgeving is afgezet door politie en leger en die laten enkel de hulpdiensten toe. (Lees verder onder de foto).

AFP or licensors

Op de getroffen plek waren geen springstoffen opgeslagen, wel gevaarlijke stoffen

De locatie van de haven laat de mogelijkheid open dat het gaat om een ongeluk. Volgens het hoofd van de Libanese binnenlandse veiligheid waren er op de plek van het ongeluk geen militaire springstoffen opgeslagen, maar wel erg explosieve stoffen. Mogelijk gaat het om chemische producten.  Een hoge veiligheidsverantwoordelijke, Abbas Ibrahim, zegt dat in een depot al jarenlang explosieve stoffen lagen, die eerder in beslag waren genomen. Hij had het op televisie over "een ongeval". Er zijn op dit ogenblik dus geen aanwijzingen voor een aanslag. 

Israël heeft al laten weten dat het niets met de ontploffingen te maken heeft. Wel zit Libanon in een diepe sociaaleconomische crisis en wordt het land verlamd door protesten. 

Later deze week zou een rechtbank een uitspraak doen op het proces over de moord op ex-premier Rafiq Hariri, in 2005. Die kwam toen om bij een bomaanslag. In de zaak staan vier leden van de sjiitische militie Hezbollah terecht, maar zij zijn voortvluchting. Hezbollah is niet te spreken over dat proces en vindt dat politiek geïnspireerd. Toch zou de beweging met een aanslag haar eigen positie in Libanon verder ondermijnen.

AFP or licensors

Dag van nationale rouw

De Libanese premier Hassan Diab heeft voor morgen, woensdag, een dag van nationale rouw afgekondigd. President Michel Aoun heeft de Hoge Raad van Defensie voor een spoedvergadering bijeengeroepen.

Veiligheidstroepen hebben het zwaar beschadigde havengebied afgezet en het Rode Kruis is met meer dan 30 teams ter plaatse. Ook het Libanese leger brengt gewonden naar nabijgelegen ziekenhuizen.

De Verenigde Staten hebben al aangekondigd dat ze de situatie van nabij volgen, en dat hulp wordt aangeboden als dat nodig mocht zijn. Ook Frankrijk, Groot-Brittannië en Israël hebben al hulp aangeboden. 

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Football news:

Alonso stapte op de bus na vervangen te zijn en werd door Lampard uitgescholden. De coach is dus nog nooit kwaad geweest
Manchester United is geïnteresseerd in Jovic en is in gesprekken voor Cavani
Inter zijn dichter bij Juve gekomen, maar zijn waarschijnlijk niet te winnen Serie A. Er zijn problemen met de verdediging en Conte ' s systeem
Sane zal ongeveer twee weken missen als gevolg van een knieblessure
Rostov zal het aanbod van Genua voor Shomurodov verwerpen, omdat zij meer dan 8 miljoen euro (SE) willen.De deal voor de overdracht van Rostov naar Eldor Shomurodov naar Genua is verre van voltooid. Volgens Sport-Express bood de Italiaanse club 8 miljoen euro aan voor de speler, maar Rostov zal waarschijnlijk weigeren. Het beheer van Rostov is niet tevreden met het voorgestelde bedrag. Gianluigi longari, journalist van Sport Italia, meldde eerder dat de onderhandelingen van de Genoese club met het Donetsk team zich in een vergevorderd stadium bevinden
Mendes verdiende ongeveer 20 miljoen euro tijdens het zomeroverdrachtvenster
Roma is de favoriet in de strijd voor Jovic. Real Madrid heeft aanbiedingen van Inter en Milaan